סוגי חוטי עירוב

יחידה ב' – הלכות צורת הפתח
שיעור 8 – סוגי חוטים
 
לקנה העליון אין שיעור מנימלי, משום כך משתמשים בעירובין בחוט, המשמש כמשקוף של צורת הפתח. במשך השנים השתמשו בחוטים שונים ומשונים בעירובין השונים. וככל שהצטבר ידע ונסיון, נבחנו המעלות והחסרונות של החוטים השונים.
ניתן לראות בעירובין את החוטים הבאים:
  1. חוט ניילון
  2. חוט חשמל
  3. חוט ברזל
  4. חוט שזור
  5. חוט נירוסה
  6. חוט בנאים (לבן)
  7. חוט קשירה לבן / שחור
אלו מאפיינים יש לשים לב בבחירת החוט:
  1. מתיחה – השע"צ הנ"ל מביא בשם משכנות יעקב, שיש להקפיד שהחוט יהיה מתוח מכמה סיבות. כדי שיהיה אפשר למתוח את החוט צריך:
  1. משקל –  משקל החוט, הן מבחינת החומר שהוא עשוי, והן מבחינת אורך החוט.
  2. מרקם – חוט חלק ולא מחוספס. חוט מחוספס יהיה קשה למתוח אותו ע"ג העמוד.
  3. גמישות - חוט שאינו גמיש, יתקע בנקודת הכיפוף בראש העמוד, ולא יאפשר מתיחה.
  4. ראש העמוד צריך להיות מותאם לתיחה. יתבאר בשיעור בנושא "סוגי כובעי עמודים"
  1. חוזק – ישנה טעות נפוצה שעדיף חוט כמה שיותר חזק שלא יקרע. אך הנסיון מוכיח שחוט חלש מידי אכן יקרע במתיחה, או לאחר תקופה קצרה. אך חוט חזק מידי בדרך כלל יהיה כבד ולא נוכל למותחו. בנוסף במקרה של פגיעה של מנוף / טרקטור / משאית, העמוד יתעקם או יעקר. וללא ספק יותר קל להחליף חוט קרוע, מליישר עמוד, או להחזיר עמוד שנפל. ולכן עדיף לקחת חוט שבמקרה של פגיעה, הוא יקרע, והעמוד ישאר ישר.
  2. עמידות – כיון שעירוב נמצא בשטח פתוח, וישנם עשרות ומאות חוטים, יש לבחור חוט שעמיד בפני פגעי מזג האויר, חום / קור / רוח / גשם, חוט שלא יהיה עמיד, ידרוש תחוזקה רבה. ויפסול את העירוב במידה והתחזוקה לא תיהיה מספקת.
  3. פרקטי לעבודה בשטח – ישנם חוטים שמאוד קשה לפרוס אותם בשטח ע"ג העמודים. כמו חוט נירוסטה, שיש לפרוש אותו על הקרקע, כדי שלא יווצרו כיפופים. או חוט ללא גלגלת שמסתבך וכמעט בלתי ניתן להתרה. וכן גלגלות כבדות שקשה לסחום עם שאר הציוד. במקרים רבים תיקון העירוב נעשה בלחץ של זמן ביום שישי. ובתנאי שטח קשים (הרים, עצים וכד') וחוט לא פרקטי לשימוש לא יאפשר שימוש ראוי.
  4. תזוזות ענפים – ענפים המזיזים את החוט מבין גבולות העמודים מהווים מכשול חמור. ישנם חוטים שקשה לנתק אותם במקרה שהם נתפסים על ענף. כמו"כ כל ענף קטן מזיז את החוט בקלות. חוטים חזקים יותר יהיה ניתן לשחרר בקלות מהענף, וחוזקם ומשקלם מסיבי יותר, וענפים קלים לא מזיזים את החוט.
  5. מחיר – הבלאי הגדול ביותר בעירוב הוא החוטים. עמודים בדרך כלל מחזיקים שנים רבות. וכיוון שלצערנו תחום העירוב אינו משופע בכסף (הן בתיקצוב המועצות הדתיות, והן בתקצוב האנשים בעקבות חוסר מודעות וביקוש)  יש לבחור חוט לא יקר, שיהיה ניתן להחזיק כמות מספיקה לתיקונים שותפים.
בעקבות כל השיקולים הנ"ל החוט המומלץ ביותר, ובו נעשה שימוש ברוב העירובין בארץ, הוא חוט ניילון בעובי 1.6 מ"מ, המיועד לרשתות דיג, ומיובא לארץ בעיקר ע"י הגופים העוסקים בתחום העירובין.
חוט זה:
  1. קל, חלק, וגמיש – וניתן למותחו בקלות.
  2. חזק מספיק ואינו נקרע במתיחה ידנית (כשהוא חדש – לאחר שהייה ממושכת בשמש החוט נחלש), ומאידך גיסא במקרה של פגיעה בחוט, תמיד החוט יקרע, ולא יזיק לעמוד.
  3. ישנם חוטים המגיעים עם ציפוי uv נגד קרינה, ויחסית עמיד בשמש, בגשם, ברוח, - אך יש לשים לב ולוודא שהחוט לא יתייבש בשמש, במידה והחוט יבש יש להחליפו.
  4. חוט פרקטי ביותר, קל לסחיבה, קל מאוד לפרוש אותו בשטח, אינו מסתבך, ניתן לזרוק את הגלגלת מעל עצים וכד' (במידה והגלגלת חזקה מספיק)
  5. נקודת החולשה של חוט זה הוא סיבוך בענפים – במידה והחוט נתקע בענף, בעקבות גמישותו קשה לשחררו, וכמו"כ ענף בקלות מזיז את החוט. לכן הצורה הנוחה ביותר להמנע מכך הוא לפרוש את החוט בגובה (בעזרת מקל טלסקופי) מעל גובה העצים כדי שלא יסתבכו. ובמידה ואי אפשר יש לזרוק את החוט מעל העץ, כך שהוא יהיה מונח על העץ מלמעלה ובזמן המתיחה הוא יתרומם. (במידה והחוט יגיע מחלקו התחתון של העץ, במידה ובזמן המתיחה החוט יתקע בענפים יהיה קשה מאוד לשחררו.
באופן כללי מומלץ שהעירוב יעבור בתווי ללא עצים סמוכים. ובמידה וישנם עצים, יש לבצע גיזום מסיבי, תקופתי, שלא יהיו ענפים סמוכים לחוט.
  1. החוט יחסית זול (כ 150-200 ₪) לחצי ק"מ. ישנם גלגלות של 100 מטר – אך במקום ויש תיקונים רבים, נשאר באופן קבוע גלילים עם חוט קצר.
שאר החוטים המוזכרים לעיל, חסרונם רב על מעלותיהם. ולכן מומלץ מאוד להקפיד ולהשתמש בחוט זה.
במקומות שונים (חנויות למוצרי דיג בערי נמל) ישנם חוטי ניילון שמגיעים ללא גלגלת. חוט זה מעט זול יותר. אך בלתי אפשרי לעבוד איתו בשטח, משיכה אחת לא זהירה של החוט, הוא מסתבך. ולוקח שעות כדי להתירו, ובדרך כלל בשלב מסויים מתייאשים וזורקים את הנשאר. כך שהזול במקרה הזה יקר. למי שיש נסיון בחוט זה, ניתן להעביר את החוט לגלגלת כדי לאפשר את השימוש בו.
חוט ברזל שונים, כבדים, בלתי מתיחים, מחלידים, יקרים. והמעלה היחידה של חוטים אלו שהם חזקים ועמידים. (עד שהם מחלידים) מומלץ מאוד לא להשתמש בחוטים אלו.
 
 

Coi בניית אתרים
0
דף הבית טלפוןwaze